Friday, 4 May 2012

39- Mahu? Malu?


Menyebut  tentang makanan, saya yakin dan percaya bahawa setiap individu pasti mempunyai makanan kegemaran tersendiri yang melambangkan pula identiti negeri asalnya. Misalnya, jika di Kelantan, makanan kegemaran mereka pastilah budu. Pulau Pinang terkenal dengan jeruk buah. Melaka pula ialah cencaluk. Demikian pula bagi Perlis, iaitu belacan. Di Johor, penggemar tempe ramai di sana. Negeri-negeri lain juga pastinya begitu. Saya berasa hairan pula melihat sesetengah orang yang tidak mahu mengaku dan mengamalkan makanan tradisi yang biasa diamalkan jika di negeri asalnya. Keadaan ini dapat dilihat dalam kalangan perantau, baik pekerja mahupun pelajar. Adakah mereka berasa bahawa standard mereka akan jatuh sekiranya mereka berbuat demikian? Saya pelik apabila ada yang sanggup berpura-pura mengatakan bahawa belacan itu busuk semata-mata untuk menjaga imejnya di hadapan kawan-kawan yang tidak memakan belacan. Ada juga yang mengaku tidak gemar budu. Sebaliknya, apabila pulang ke negeri asal, makanan itulah yang dicarinya terlebih dahulu. Janganlah kerana imej, kita sanggup menolak nilai makanan yang biasa menjadi amalan kita dan keluarga sejak bertahun-tahun lamanya. Sepatutnya kita berbangga dengan apa yang kita ada. Makanan juga salah satu budaya Melayu bukan?
*BAHASA MEMBUDAYAKAN MASYARAKAT-PENERANG BAGI YANG GELAP*





No comments:

Post a Comment